marți, 17 iulie 2012

Fraud.

Sa ne uitam la un film. Daca nu va place cum incepe inseamna ca nu intelegeti absolut nimic din ceea ce numiti "economie".
preluare de pe Mises.ro 




Câteva gânduri despre documentar:
Aşteptam de ceva timp ediţia în limba engleză a celui mai bun documentar despre cauzele crizei şi depresiunii economice începute în 2007-2008. Se numeşte „Frauda: explicaţia marii recesiuni”.
Am şi motive personale să fiu ataşat de acest film: este unul din produsele pepinierei de gânditori austrieci de la Madrid. Am trăit şi studiat la Madrid chiar în anii de apogeu ai crizei şi pot să spun că este probabil cel mai prolific centru al austrianismului şi gândirii liberale din Europa, la ora actuală.
Totul, cred, se datorează talentului antreprenorial şi pedagogic extraordinar al profesorului Jesús Huerta de Soto, care formează de mai bine de 20 de ani promoţie după promoţie de studenţi în spiritul Şcolii austriece de economie. Din câte ştiu, este unicul profesor unversitar care predă cursul introductiv de economie bazat în primul rând pe Acţiunea Umană a lui Ludwig von Mises. Programa cursului poate fi consultată aici:
Rezultatele activităţii sale pedagogice se văd în noua generaţie de profesori şi oameni de afaceri pe care i-a inspirat sau chiar format. Documentarul despre care vorbeam stă mărturie: alături de Huerta de Soto şi Carlos Rodriguez Braun, intervin tinerii profesori Maria Blanco, Juan Ramón Rallo şi Philipp Bagus printre mulţi alţii. Lista întreagă a vorbitorilor poate fi consultată pe site-ul documentarului, unde se pot face şi donaţii:
Documentarul şi multe alte proiecte admirabile sunt posibile şi datorităInstitutului Juan de Mariana, o organizaţie educaţională privată, fondată şi prezidată până recent de Gabriel Calzada, un alt discipol foarte talentat al profesorului Huerta de Soto.
Pentru că tot vorbim în Şcoala austriacă de structura de producţie prin care trebuie să se cearnă capitalul ani buni până a deveni produs finit, am vrut să transmit aici acest lucru: că pentru a creea o iniţiativă civică solidă trebuie caracter, sacrificii personale, perseverenţă şi mulţi ani, probabil cât pentru o generaţie sau poate chiar două, dat fiind că prea puţin din vibranta cultură austriacă de la Madrid se vede în politicile economice spaniole şi în răspunsul autorităţilor la criză.
Însă acest documentar cristalizează o morală, aceea că educaţia şi răspândirea ideilor liberale în rândul studenţilor şi opiniei publice trebuie să meargă înainte indiferent de prostiile şi clovneriile sinistre ale politicienilor, care ajung pe rând să controleze puterea mult prea mare care le-a fost cedată de popor, şi care trebuie luată înapoi.
Piaţa liberă şi capitalismul nu trebuie acuzate pentru criza financiară şi haosul care i-a urmat. Sistemele financiare ale occidentului sunt practic bastioane ale socialismului mondial, în care s-a lucrat politica frauduloasă a rezervelor fracţionare, scăderea ratei dobânzii sub nivelul real de piaţă, inflaţia banilor şi creditului, stimularea politicilor de îndatorare pe termen lung cu fonduri pe termen scurt şi aventurarea masivă a antreprenorilor în proiecte nerealiste, cu consecinţa risipei imense, falimentării generalizate şi trimiterii populaţiei în şomaj şi sărăcie.
Înţelegerea corectă a cauzelor duce firesc la soluţiile necesare: monedă sănătoasă, sistem financiar-bancar pe baze sănătoase şi economie fără cicluri de avânt şi prăbuşire. Adică abolirea băncilor centrale, restituirea metalelor preţioase naţionalizate, trimiterea practicii rezervelor fracţionare din centrele cu zgârie nori la marginea societăţii şi libertatea neîngrădită în producţia de monedă.
[O versiune mai scurtă a acestui comentariu a aparut în Finanţiştii]